Overzicht wandelroutes in het Dwingelderveld, beschreven of gemarkeerd, ook voor sporters en gehandicapten

Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om de natuur te voet te verkennen. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. Ook liggen er twee prachtige Familiepaden voor mobiel beperkte bezoekers. Ook sporters kunnen hun hart ophalen aan een 23 kilometer lange hardlooproute.

wandelen

Ga op pad in dit mooie gebied. Er zijn veel korte en langere wandelingen uitgezet, gemarkeerd en beschreven. 

Wandelroutes vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen 

In het Dwingelderveld is een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen uitgezet. Dit zijn met paaltjes gemarkeerde-, of beschreven wandelingen. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen beginnen en eindigen drie wandelroutes (4,7 en 13 km).Klik de cijfers aan voor meer informatie. De 13 km-route is niet gemarkeerd maar beschreven. Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Korte wandeling over de es van Ansen

Een korte wandeling van ongeveer 3 kilometer voert over de es van Ansen, het dorpje tussen Dwingeloo en Ruinen. De wandeling is aangegeven met blauwe pijltjes, en begint en eindigt bij Theehuys Anserdennen.

Wandelingen Staatsbosbeheer in noordelijk bosgebied

In het noordelijk bosgebied heeft Staatsbosbeheer veel routes uitgezet. Die beginnen op verschillende plaatsen: de Noordsterwandeling (3 km), een korte (2,5 km) en een lange (5 km) wandeling door het Lheederzand, Telescoopwandeling (4 km), Koelevaartsveenwandeling en Schurenbergwandeling (beide 5,5 km), Blankeveenwandeling (5,5 km), Kibbelhoekwandeling (5,5 km), Natuurpad Ruinen en Witteveenwandeling, (beide ongeveer 6 km). Kijk hier voor meer informatie over deze wandelingen.

wandelen

In het noordelijk bosgebied zijn talloze mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Over gemarkeerde routes, of gewoon, de neus achterna…

Wandelen in de nacht, speciale Nachtwandelroute

Een bijzondere ervaring is het wandelen in de nacht. In veel natuurgebieden is de toegang tussen zonsondergang en zonsopgang verboden, om de dieren rust te gunnen. Maar in het Dwingelderveld heeft Natuurmonumenten een speciale nachtroute uitgezet. Hier mag u dus wel in het donker wandelen. De route begint bij de parkeerplaats van het zwembad, Anserpad 2 in Dwingeloo, vlakbij het Planetron en camping De Noordster. Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.

bordje nachtwandelroute

Het symbool voor de Nachtwandelroute staat op bordjes die langs de route zijn geplaatst. Overigens zijn er nog maar héél weinig gemarkeerde Nachtwandelroutes in Nederland…

Familiepaden voor wandelaars met mobiele beperking, maar ook voor de kinderwagen, buggy en zo… 

Bij het Oriëntatiecentrum Spier begint een 2,6 kilometer lang verhard Familiepad, dat bijzonder geschikt is voor mensen met een handicap, en voor wandelaars die slecht ter been zijn. Ook bij de schaapskooi aan het Achter 't Zaand bij Lhee is een Familiepad aangelegd, eveneens voor bezoekers met een mobiele beperking. Dit pad is ongeveer 3 kilometer lang.
Meer informatie over beide Familiepaden vindt u onder de link "Familiepaden gehandicapten". Op beide Familiepaden is fietsverkeer verboden.

Trailrun van 23 km voor hardlopers

Het Dwingelderveld is ook aantrekkelijk voor hardlopers. Voor hen is er een "Trailrun" uitgezet van 23 kilometer. Klik hier voor meer informatie.

Ook bij zwembad De Paasbergen in Dwingeloo begint en eindigt een recreatieloop van in totaal 15 kilometer.

Nordic walkingroute

Liefhebbers van het lopen met de "lange stokken" kunnen een 23 kilometer lange route lopen die met symbooltjes staat aangegeven. De route wordt beschreven in de NP-folder "Hei van wereldformaat - Wandelen en fietsen in het Nationaal Park Dwingelderveld" die verkrijgbaar is in de diverse bezoekers- en informatiecentra in de regio Ruinen Dwingeloo. Een indruk van de route krijgt u op deze kaart.

Korte wandeling naar Uitzichtpunt langs A28

Korte wandeling maken? Loop eens naar het hoogste punt van het gebied, voor een prachtig uitzicht over het Holtveen. Beginpunt van deze wandeling is in Spier, het Oriëntatiecentrum. Vanaf de overkant van de weg voert een pad naar de voet van de geluidswal. Het uitzichtpunt is ook voor bezoekers met een mobiele beperking goed toegankelijk. Het allerhoogste punt is alleen via een trap te bereiken. Kijk voor meer informatie op dit kaartje.
Het uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer tien meter boven het maaiveld.

uitzichtpunt

Het uitzichtpunt op de geluidswal langs de A28 vormt één geheel met het beeldmerk van het Nationaal Park Dwingelderveld: een kop van een schaap, in dit geval het Drentse Heideschaap.

Mammoetwandelroute Neem de tijd! door noordelijke provincies, en drie extra wandelroutes

Meer wandeltips staan op deze website onder de link Neem de Tijd! Dat is een digitale mammoetwandelroute van in totaal 470 kilometer. De route is verdeeld over 36 trajecten variërend van 10 tot 25  kilometer. Neem de Tijd! loopt via Ecologische Verbindingszones door vier Provincies, zes Nationale Parken, twee Nationale Landschappen en twee Werelderfgoed locaties. 
De route is te downloaden voor zowel smartphones als tablets en is ook thuis voor te bereiden op de computer. Op deze pagina staan ook drie extra wandelroutes. Nóg meer wandelplezier staat op de website van de Stichting Peter Nijhoff.

afdrukken