Wandelen door het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om de natuur te voet te verkennen. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en grasland.
Onderaan deze pagina staan twee leuke, door Jan Tuttel beschreven wandelingen. Print deze pagina uit en ga op pad! 

 Ga eens lekker op pad in dit mooie gebied... 

In het Dwingelderveld is een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen uitgezet. Dit zijn met paaltjes gemarkeerde wandelingen'. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen starten drie wandelroutes (4, 7 en 13 km). Ze voeren langs de schaapskooi, langs of over de heide en door de Anserdennen. Twee van de drie routes staan hieronder ook beschreven.

Mindervalidenpad bij Orientatiecentrum 

Bij het Oriëntatiecentrum Spier begint een 2,6 kilometer lang verhard wandelpad, dat bijzonder geschikt is voor mensen met een handicap.
Meer recreatiemogelijkheden voor mensen met een handicap staan vermeld in een speciale folder. Deze kunt u verkrijgen in het bezoekerscentrum en bij de Toeristische Informatiepunten van Dwingeloo, Ruinen en Beilen. Daar zijn ook wandelkaarten en -brochures te koop.

NS-wandeltocht en Peter Nijhoffpad

Vanuit NS-station Hoogeveen begint een tweedaagse wandeltocht, die een groot deel van het nationaal park bestrijkt. Meer informatie kunt u verkrijgen op telefoonnummer 0900-9296.
Het Peter Nijhoffpad (62 km) verbindt Nationaal Park Dwingelderveld met het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het routeboekje is in het bezoekerscentrum verkrijgbaar. De route is als arrangement (inclusief overnachtingen) te boeken (tel.: 0521-351706).

Neem laarzen mee (te leen bij bezoekerscentrum)!

In het Dwingelderveld kan het vooral in de herfst erg nat zijn. Dat hoort ook zo, want het nationaal park bestaat grotendeels uit natte heidevelden. Ook delen van het bos zijn soms erg nat. Het is daarom raadzaam om laarzen of hoge schoenen mee te nemen. De beheerders doen er alles aan om de paden zo droog mogelijk te houden, maar dat zal niet altijd lukken. In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij Ruinen zijn overigens gratis laarzen te leen.

Wandelroute 1 : SPIER - HOLTVEENSLENK

Wandelroute 2 : ANHOLT-OUDE POSTROUTE

afdrukken