Een trekpleister voor iedereen die van natuur houdt: Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe!

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. In Nationale Parken staan beheer en ontwikkeling van de natuur centraal. De beheerders van het Dwingelderveld - Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren - zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in goede conditie blijven. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur te ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kunnen bezoekers nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…


Het Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen soorten vogels en dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. De heide wordt beheerd door twee schaapskudden met elk een herder. 
Inrichtingsmaatregelen van de afgelopen jaren laten inmiddels duidelijke resultaten zien. In samenwerking met RTV-Drenthe is in vijf afleveringen te zien hoe de natuur zich in relatief korte tijd ontwikkelt. Deze afleveringen zijn te zien op Dwingelderveld....terug naar de natuur!


Vooral ook na ingrijpende inrichtingsmaatregelen in het gebied, overheerst de natte heide en mag het Dwingelderveld zich het grootste natte heidegebied van West Europa noemen. Natte heide kenmerkt zich door een bonte variatie aan planten en dieren. Dopheide is de kenmerkende heidesoort die bloeit in juni. In augustus bloeit de struikheide op de drogere stukken in het gebied. Droge heide is minder soortenrijk dan natte heide.


Op deze website vindt u informatie over het afwisselende natuurgebied en over alle activiteiten die in en rond het Nationaal Park worden georganiseerd. Actuele informatie vindt u in de rechterkolom. In het bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen en het Informatiecentrum in Lhee informeren medewerkers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer u graag verder. De medewerkers én vrijwilligers van het Nationaal Park wensen u veel plezier toe in de grenzeloze natuur van het Dwingelderveld. Foto's: Axel Wiewel.

afdrukken