Dwingelderveld-lezing Landschapspijn op 18 januari in bezoekerscentrum


De Dwingelderveld-lezing van donderdag 18 januari, die wordt gegeven in bezoekerscentrum Dwingelderveld, staat in het teken van een actueel onderwerp: de stilte op het Nederlandse platteland. Stilte die wordt veroorzaakt doordat er nauwelijks meer vogels, dieren, en insecten te zien en te horen zijn. Burgers en natuurbeschermers maken zich daar grote zorgen over, en wijzen onder meer naar de grootschalige landbouw, verkeer en industrie als veroorzakers van dit probleem.

Eén van degenen die dit probleem onlangs aankaartte was Jantien de Boer, journaliste bij de Leeuwarder Courant. Zij schreef het boek “Landschapspijn”, dat het uitgangspunt vormt van de lezing. Tijdens de lezing vertelt ze waartoe de publicatie onder meer in Friesland heeft geleid aan acties en initiatieven.

Diepe emoties

De Boer benadert het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. “Je ziet aan de ene kant dat veehouders en akkerbouwers vechten voor hun bestaan, en dat bij hen de emoties heel diep zitten,’ vertelt ze. “Zij zijn onderdeel van een systeem dat je niet zomaar kunt veranderen. Daarbij komt dat de belangen groot zijn, zowel aan de kant van de agrariërs als bij de natuurbeschermers en –beheerders. Daarom is het belangrijk om constructief te blijven, en met elkaar naar oplossingen te zoeken. Je moet voorkomen dat partijen tegenover elkaar komen te staan en er een soort verbale loopgravenoorlog ontstaat.”

De Dwingelderveld-lezingen worden georganiseerd door Nationaal Park Dwingelderveld.


Journaliste Jantien de Boer. Foto: Niels Westra.

Openingstijd en aanmelden

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse 22 is tijdens de Dwingelderveld-lezing "Landschapspijn" geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur. Toegang voor leden: € 4,00, niet-leden € 7,50. Aanmelden voor deze lezing is nodig.

Het boek Landschapspijn van Jantien de Boer is in het bezoekerscentrum te koop, tijdens de lezing en op de gebruikelijke openingstijden van het centrum.