Hoe en wat over de wolf in Drenthe


Krijgt de wolf vaste voet in Nederland? Zijn er in ons drukke land wel voldoende rustige plekken voor een wolvenpaar om jongen groot te brengen? Is er voldoende voedsel? Hoe voorkomen we dat ze zich vooral richten op schapen en ander vee? Moeten we zelf ook bang zijn voor de wolf? Wie dat wil weten moet op donderdag 8 november echt naar bezoekerscentrum Dwingelderveld komen.

Is er plaats voor de wolf?

Sommige mensen vragen zich af of er plaats is voor de wolf in Nederland, vooral na het zoveelste bericht over wolven die op verkenning uit Duitsland de grens oversteken en in Drenthe en op de Veluwe worden gezien. Tijdens de Dwingelderveld-lezing, die op 8 november wordt gehouden, laat wolvendeskundige Aaldrik Pot zijn licht daarover schijnen. Ook geeft hij veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de ecologie van de wolf, zijn verspreiding en terugkeer in Europa en de diverse mythes en legendes rondom dit fascinerende roofdier.

Is er plaats voor de wolf in Nederland? Foto: Natuurmonumenten.

Aaldrik Pot heeft diverse ‘wolvenexpedities’ in Europa ondernomen. De eerste in de jaren negentig in het oosten van Polen waar hij vooral ook geboeid raakte door de zeggingskracht van diersporen. Later zocht hij onder meer op de Luneburgerheide, in de Lausitz en in Scandinavië naar sporen van wolven. Daarbij bleek dat het nog behoorlijk lastig is om een wolf te zien te krijgen.


Vooraf aanmelden

Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 te Ruinen is tijdens deze Dwingelderveld-lezing geopend vanaf 19.15 uur. Aaldrik Pot begint om ongeveer 19.30 uur. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 21.30 uur. Tussendoor wordt een korte pauze gehouden. Aanmelden
is nodig via de website van Natuurmonumenten.

De jaarlijkse Dwingelderveld-lezingen zijn een project van Nationaal Park Dwingelderveld.