Eikenprocessierups weer in het hele land...


In het hele land zijn ze weer opgedoken – de eikenprocessierupsen. Vervelend voor mensen want de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten geven.

De rupsen zijn nu in bijna heel Nederland te vinden in de leefomgeving en in bermen te vinden. Het beste advies is: blijf bij ze uit de buurt. Voorkom contact door hals, armen en benen te bedekken. Pak de rupsen niet op, en kijk uit waar u op de grond of tegen een boom gaat zitten.

Eikenprocessierups. Foto: Natuurmonumenten.

Wie toch contact heeft gehad met een eikenprocessierups, kan het beste de betreffende huid goed afspoelen met lauw water. De huid – voorzichtig – strippen met plakband is een andere manier. Zo worden de brandharen op de huid verwijderd. Ga niet wrijven of krabben, ook niet als er bultjes op de huid ontstaan. De klachten verdwijnen binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam de huisarts te bellen.


Voorkomen is beter

Verdere verspreiding van de eikenprocessierupsen kan voorkomen worden als zoveel mogelijk mensen mezennestkasten in hun tuin hangen, en waterbakjes in de tuin zetten waar mezen kunnen badderen en drinken.

Véél bloeiende planten in de tuin zijn goed voor insectenlarven die de rupsen opeten. Al die bloeiende planten zijn trouwens ook goed voor heel veel andere insecten.

Kijk voor de mezennestkastjes op de websites van bijvoorbeeld NatuurmonumentenVogelbescherming en bijvoorbeeld Vivara, of bij het tuincentrum bij u in de buurt.

Meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups.