Update kraanvogels familiepad


De afgelopen weken was iedereen in de ban van het broedende kraanvogelpaar vlakbij het familiepad Achter 't Zaand. Om hen daarbij rust en ruimte te geven, was het familiepad tijdelijk afgesloten. En met prachtig resultaat, want afgelopen vrijdag maakte Eric Menkveld van Natuurmonumenten van grote afstand een foto van een trotse ouder en het kuiken. Wanneer je goed kijkt zie je rechts van de ouder, het jong nog op het nest zitten.
Helaas heeft dit geluk slechts anderhalve dag geduurd. Zaterdagmiddag vlogen opeens beide ouders weg. Dat is geen goed teken. Ze kwamen nog even terug, maar vlogen weer samen weg. En dan weet je dat het foute boel is, want kraanvogels laten hun jong nooit alleen.
Later heeft een boswachter het nest bezocht en het enige wat hij aantrof was een leeg eivlies. Wat er gebeurd is, daar kunnen we alleen maar naar gissen, er zijn natuurlijk altijd meerdere kapers op de kust wanneer het om zo ‘n kwetsbaar jong gaat.
Gelukkig lopen er op dit moment in het Dwingelderveld nog twee grote kuikens rond met hun ouders. En het zouden er ook nog best eens meer kunnen zijn, ze zijn nogal stiekem.
Ondanks de minder goede afloop, willen boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten alle mensen die begrip getoond hebben en zich zo keurig aan de afzetting van het pad hebben gehouden, heel hartelijk bedanken.
Het pad is weer vrijgegeven. Wie weet, maken de 'kranen' volgend jaar opnieuw een nest op deze bijzondere plek.