Adders weer in het zonnetje


Een bekende plek in het Dwingelderveld, de radiotelescoop. De schotel van 25 m. is natuurlijk de blikvanger waar de meeste mensen met bewondering naar kijken. Veel mensen weten dat dit de plek is waar je adders kunt zien. In de wal voor de struiken liggen adders te zonnen. Daar overwinteren ze ook in holtes onder de struiken. De ligging van de wal met struiken t.o.v. de zon is perfect.

De heg die op de wal is aangeplant was inmiddels aardig verruigd en overschaduwt daardoor de zonplekken. Jaarlijks onderhoud is nodig om de zonplekken in stand te houden. Vrijwillige boswachters van het Dwingelderveld hebben de struiken onlangs bijgesnoeid. Hierbij is ook rekening gehouden met andere natuurwaarden. De wal wordt nooit helemaal gesnoeid. Zo houden we deze plek geschikt voor onze adders en andere dieren.

De adders laten zich vanaf het voorjaar op deze plek goed bekijken. Wij hopen daarbij dat de mensen voor het draad blijven staan en de dieren niet verstoren. Ook adders hebben immers recht op privacy...