Afsluiting populair wandelpad Dwingelderveld voor broedende kraanvogel


Vanaf vrijdagmiddag 28 mei is een populair wandelpad dat start vanaf de parkeerplaats Achter ’t Zaand tijdelijk afgesloten voor publiek. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sluiten het zogenaamde “familiepad” af omdat een paartje kraanvogels er een nest heeft gemaakt. Kraanvogels zijn erg verstoringsgevoelig. In het nest ligt inmiddels één ei dat wordt bebroed en telkens als er mensen over het wandelpad lopen verlaten de vogels het nest.

Drukte in de natuur

De afgelopen weken was het door het slechte weer erg rustig en nat in de natuur. Ideale omstandigheden voor kraanvogels om een nest te maken. Doordat er bijna geen bezoekers waren dachten de vogels een rustige plek uitgekozen te hebben. Vanaf vandaag gaat de zon weer volop schijnen en onze boswachters verwachten de komende dagen veel bezoekers. Daarom zijn we genoodzaakt het pad af te sluiten. Kraanvogels zijn zeldzame en schuwe vogels die geen mensen verdragen binnen een straal van een paar honderd meter. Telkens als wandelaars naderen verlaten de vogels het nest. Als we het pad niet afsluiten wordt het nest zo vaak verlaten dat het ei te veel afkoelt en het broedsel mislukt.

Noodzakelijke rust

Boswachter Tineke Bouwmeester was net als haar collega’s blij verrast met de ontdekking van het broedende paar. “Het zijn echt prachtige statige vogels die sinds 2001 weer broeden in Nederland. Het geluid dat ze maken is schitterend, een soort trompetterende roep”.

In een groot gebied als het Dwingelderveld zijn rustige geschikte plekken, maar dat ze nu juist in de buurt van een druk pad zijn gaan zitten is opvallend en best onhandig. Legsels van kraanvogels mislukken vaker, juist omdat ze gevoelig voor verstoring zijn. We hopen met de hulp van onze bezoekers de vogels voldoende rust te geven en houden de situatie goed in de gaten.

Afsluiting

Alle boswachters zullen extra toezicht houden en zo hopen we over een paar weken een jong te verwelkomen. Met een beetje geluk is dat dan vanaf het infobord aan de rand van het Dwingelderveld te bewonderen. De afsluiting gaat vrijdagmiddag 28 mei in, en zal duren zolang dat nodig is.

Bron: Natuurmonumenten