Nieuwe Dwingelderveld-lezingen vanaf 20 oktober


Voor het elfde achtereenvolgende jaar is het bezoekerscentrum bij Ruinen het dynamisch middelpunt van leuke Dwingelderveld-lezingen over landschap, natuur, cultuurhistorie en milieu.

Het nieuwe seizoen valt op doordat er een keur van sprekers optreedt die ook landelijk bekendheid genieten. Daarvan is vogelkenner, publicist en tv-persoonlijkheid Nico de Haan wel de bekendste. Op een goeie tweede plaats komt Koos Dijksterhuis, journalist en tekstschrijver, en schrijver van onder meer het vijfdagelijkse Natuurdagboek in dagblad Trouw.

Verschillende spannende lezingen

Martin Brandsma is Klapekster-kenner

Op donderdag 20 oktober komt Martin Brandsma, kunstenaar en onderzoeker, een verhaal vertellen over de klapekster, een vogel die hem al járen intensief bezighoudt. Hij heeft het dier eindeloos geobserveerd, getekend en gefotografeerd en kan er honderduit over vertellen. Meer daarover staat te lezen op zijn website. Rond de tijd van zijn lezing verschijnt het boek Identities van zijn hand, met daarin 152 profielen van klapeksters verdeeld over 58 gebieden. In de winter van 2016-2017 zal hij een aantal klapeksters van het Dwingelderveld gaan profilen onder de titel: “De ontmaskering van een moordenaar!”

Baardmannetje Nico de Haan

Op 17 november is het de beurt aan Nico de Haan. De Haan, misschien wel Nederlands bekendste vogelaar, auteur van vele vogelboeken, is ook bekend van “Baardmannetjes”, het televisieprogramma dat hij samen met auteur en theatermaker Hans Dorrestijn presenteert.

Communicatie tussen planten en dieren

Na een korte winterstop is op 23 februari professor Michel Haring te gast. Hij bespreekt een heel bijzonder onderwerp: de communicatie tussen planten en dieren. Tenslotte sluit Koos Dijksterhuis het seizoen af op 23 maart. Hij belooft er een leuke avond van te maken met natuur als centraal thema.

Praktische informatie

Het bezoekerscentrum is geopend vanaf 19.00 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot 21.30 uur. Vooraf aanmelden is nodig op de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl Koffie en thee zijn gratis.


klapekster Martin Brandsma