Dwingelderveld zeer belangrijk voor zeldzame wilde bijen


Nationaal park Dwingelderveld heeft een rijke bijenstand met zo’n 87 soorten wilde bijen, waaronder hele bijzondere. Drie bijensoorten komen vrijwel alleen nog voor in het Dwingelderveld: Tormentilzandbij, heidehommel en zadeldwergzandbij

Dat blijkt uit een onderzoek dat EIS kenniscentrum Insecten in 2016 deed naar de bijen van het Nationaal Park Dwingelderveld. Daarbij stonden vragen centraal zoals Welke bijen en hommels komen hier voor? en hoe ontwikkelen de populaties zich?

Veel zeldzame bijen in Dwingelderveld

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het natte heidegebied van het Dwingelderveld uiterst belangrijk is voor wilde bijensoorten, waar allemaal bijen voorkomen die zeldzaam zijn, bedreigd of zelfs ernstig bedreigd. Daarbij speelt de grote variatie aan planten – die op verschillende tijdstippen bloeien – een belangrijke rol.

Struikhei in bloei. Foto: Natuurmonumenten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat honingbijen – die vooral door imkers worden gehouden - en wilde bijen elkaar beconcurreren. Beide soorten verzamelen stuifmeel en nectar. Honingbijen geven de voorkeur aan massaal bloeiende planten, en zoeken over een grote afstand naar voedsel zoeken. Wilde bijen zoeken op korte afstand en naar specifieke plantensoorten. In het rapport wordt dan ook de aanbeveling gedaan dat de bijenkasten van imkers zo ver mogelijk van de belangrijkste planten voor de wilde bij moeten worden geplaatst.

Het volledige rapport is in .pdf te downloaden vanaf deze websitepagina.