21 mei: Europese dag van de Nationale Parken


De Europese Dag van de Nationale parken wordt dit jaar gehouden op zondag 21 mei. Het thema is dit jaar: ‘Changing climate, changing parcs’.

In de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold kunnen bezoekers van alle leeftijden die dag van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwischa 6a te Appelscha, het Bezoekerscentrum aan de Benderse 22 te Ruinen en de Natuurpoort, Oude Postweg 8 te Spier meedoen aan een aantrekkelijk programma.

Op verschillende tijden kunnen bezoekers op de (eigen) fiets of voor een korte wandeling mee met een natuurgids of boswachter die veel vertelt over de maatregelen die genomen worden om veranderingen in het klimaat zo goed mogelijk op te vangen.

Bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld te Ruinen treedt het trio Moorland op. Geregeld zijn er fietsexcursies (eigen fiets) en wandelexcursies, en activiteiten in de waterspeeltuin bij het Bezoekerscentrum.

Verdere activiteiten bij het bezoekerscentrum

10.30 – 12.00     wandelexcursie Kloosterveld
10.30 – 12.30     fietsexcursie BC - Anserveld – Davidsplassen - Smitsveen - Noordenveld –  Olde Posthuus – Ruiner Aa – BC
12.15 – 13.00     Moorland Trio speelt bij BC (semi-akoestisch)
13.15 – 14.00     idem
14.00 – 15.30     wandelexcursie Kloosterveld
14.00 – 16.00     fietsexcursie BC - Anserveld – Davidsplassen - Smitsveen – Noordenveld –Olde Posthuus – Ruiner Aa – BC

Vooraf aanmelden voor deze excursies is nodig.

Activiteiten bij Natuurpoort Spier

Speciaal voor deze dag leidt een fietstocht van ongeveer 15 kilometer, langs enkele prominente plaatsen die kenmerkend zijn voor het Dwingelderveld.

11.00 uur: begin vogels spotten bij het Holtveen (telescoop, kijkers en vogelgids. Informatietentje bij de boslounge – partytent met bakje, folders en boswachter.

11.00 uur: eerste rit paardentram door het Dwingelderveld (ca. 1,5 uur)
12.00 uur: excursie in de omgeving van de boslounge – korte wandeling van ca. 1 uur
13.00 uur: tweede rit van de paardentram door het Dwingelderveld (ca. 1,5 uur )|
14.00 uur: tweede excursie in de omgeving van de boslounge – korte wandeling van ca. 1 uur
15.00 uur: afsluiting


Veranderend klimaat, veranderende parken

Het klimaat verandert, veranderingen die het leven van alle organismen op aarde beïnvloeden. Natuur was nooit zo bedreigd  en…nog nooit zo nodig zoals voorheen.

De lucht die we inademen, het water dat we drinken, het voedsel dat we eten: álles afhankelijk van de kwaliteit van onze ecosystemen. Vanaf de bergtoppen tot in de diepe zee is er een grote verscheidenheid aan habitats die met veel inzet beschermd worden.  De natuur in de nationale parken genieten bescherming op alle niveaus. Mede dankzij de nationale parken worden ook natuurlijke hulpbronnen beschermd en creëren we een bron voor behoud van de biodiversiteit…..