Johan Coelingh dertig jaar herder


In alle stilte is onlangs een opmerkelijk feit gevierd. De vaste herder van de schaapskooi in Lhee, Johan Coelingh, is dertig jaar in dienst van Natuurmonumenten. Als scheper wel te verstaan. Toen hij in 1987 met dit vak begon, was hij met zijn zestien jaren de jongste herder van Nederland.

Coelingh begon met negentig schapen. Dat aantal is in de loop der jaren gegroeid tot vijfhonderd. Levende maaimachines die samen met runderen en geiten het heidelandschap open houden door jonge boompjes en grassen te eten. Zonder die intensieve begrazing en andere beheermaatregelen zou de heide dichtgroeien.

Zonder honden geen kudde

Herder Johan Coelingh. Foto: Frans de Vries, ToonBeeld.

Samen met diverse honden, waaronder de bordercollie Tess, loopt Coelingh vrijwel dagelijks over de heide. Zonder honden kan de herder zijn werk niet doen. Zij houden de schapen bij elkaar en halen schapen die toch afdwalen weer op. In de loop van de jaren heeft Johan ook assistentie van andere schaapherders gekregen. Want er is volop werk, zeven dagen in de week.

Verbouwing schaapskooi

Tijdens een wandel- of fietstocht over het Dwingelderveld is er grote kans om schapen te zien. De herder is dan nooit ver uit de buurt. Of neem een kijkje in de schaapskooi Lhee, Achter 't Zaand 4, waar hij of collega-herder Anja Prent na een dag op de hei rond 16.45 uur weer terug is met de schapen. De karakteristieke schaapskooi, al dertig jaar lang de thuisbasis van de herder en zijn schapen, wordt later dit jaar overigens verbouwd.