Kleurrijke heidewandelingen


Wie in juli een wandeling maakt over het Dwingelderveld heeft grote kans om dopheide te zien bloeien. Een kenmerkend plantje van de natte heide. Zaterdag 8 en 22 juli neemt een gids van Natuurmonumenten bezoekers mee naar de meest kleurrijke stukjes van het Dwingelderveld.

Bloeiende dophei. Foto: Okko Vos

Dopheide is één van de vier heidesoorten die op het Dwingelderveld voorkomen. De andere soorten zijn struikheide, lavendelheide en kraaiheide. Tijdens de wandeling krijgen bezoekers niet alleen de roze dopheide te zien, maar ook de struikheide die langzaam haar paarse kleur begint te krijgen. Naast de heidestruiken bloeien er nog veel meer bijzondere planten in het natuurgebied, zoals klokjesgentiaan en zonnedauw, tormentil, verschillende orchideeënsoorten, beenbreek, heidekartelblad en moeraswolfsklauw, grondster, oeverkruid, lavendelheide, veenbes, witte snavelbies en grote egelskop.

Heideblauwtje op dophei. Foto: Paul van Gaalen

De wandeling begint om 14.00 uur bij bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen. Wie mee wil moet zich aanmelden op de website van Natuurmonumenten. Trek stevige waterdichte schoenen aan en neem de verrekijker mee.