Altijd wat te doen tijdens Zomerweken Dwingelderveld


Iedere dag kunnen kinderen meedoen aan speurtochten zoals Brammetje het Lammetje, Dierenmanieren en de Wereld van OERRR. En in juli en augustus kunnen kinderen een schepnetje huren om waterdiertjes te vangen in het ven. Het bezoekerscentrum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook worden op veel dinsdagen, donderdagen en zaterdagen tussen 13.00 en 16.00 uur verschillende begeleide natuuractiviteiten gehouden, zoals vilten met gekleurde schapenwol, insectenhotels timmeren en leren op kompas lopen. Kijk op de website voor het actuele programma met tijden en prijzen.

Wilde zomerweken Foto: Andries de la Lande Cremer

Wandelen met de boswachter

Volwassenen en gezinnen met kinderen kunnen iedere zondagmiddag op stap voor een wandeling met de boswachter van Natuurmonumenten. Wie mee wil wandelen, moet zich aanmelden via de website. Om 14.00 uur vertrekt de gids naar bos of hei, op zoek naar de mooiste plekjes. Rond 15.30 uur is de gids weer terug bij het centrum en staat er een kopje koffie/thee of warme chocolademelk voor de deelnemers klaar. Kinderen mogen gratis mee.

Imkers op bezoek

Op de woensdagen in juli en augustus zijn er imkers aanwezig van de Ruiner Imkervereniging. Ze staan met een stand op het voorplein van het bezoekerscentrum bij Ruinen en nemen bezoekers mee naar de bijenstal. Ook kan er honing geproefd worden en vertellen de imkers graag over deze ijverige diertjes.

Een geliefde activiteit: waterdiertjes zoeken. Foto: Andries de la Lande Cremer

Op zoek naar reeën

Reeën, de kleinste hertensoort van Europa, komen veel voor in het Dwingelderveld. Ze zijn voornamelijk in de schemer actief. De meeste kans om ze te zien is dan ook 's avonds of 's morgensvroeg. Stil zijn is wel nodig. Ze kunnen goed horen en zijn soms erg schuw. Bij vreemde geluiden laten ze zich niet zien. In het Dwingelderveld heb je veel kans om reeën te zien. Ga mee met een gids, die in juli en augustus iedere zaterdagavond en soms op donderdagavond vertrekt, vanaf verschillende startpunten. Een volledig overzicht en vertrektijden van deze tochten staat op de website.

Huifkartochten

Wie graag op een ontspannen manier het Dwingelderveld wil beleven kan iedere dinsdag en woensdag in juli en augustus mee met de gezinshuifkartocht Bos en Hei. De tochten vertrekken vanaf het bezoekerscentrum op verschillende tijden. De rit gaat langs de schaapskooi, over de essen en door de Anserdennen om vervolgens weer terug te keren naar het centrum. Onderweg stopt de huifkar een aantal keren.