Nieuw boek over Dwingelderveld gepresenteerd


Tijdens een zonovergoten juli-middag werd het boek feestelijk gepresenteerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan enkele Gastheerschapsbedrijven van het Nationaal Park, en aan vele tientallen vrijwilligers van Natuurmonumenten. De presentatie was tegelijk het startsein voor de verkoop van het boek via de reguliere boekwinkel, de toeristische informatiepunten in Drenthe, en via Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Tijdens de presentatie. Van links naar rechts: Casper de Jong, beheerder bezoekerscentrum Dwingelderveld, Albert Henckel van Staatsbosbeheer, en Axel Wiewel. Foto: Okko Vos.

Antwoorden op veel vragen

In het boek geeft Axel Wiewel een beeld van het ontstaan van het gebied, en vertelt hij hoe gebeurtenissen in het verleden invloed hebben gehad op het gebied zoals het nu is. Vragen zoals Waarom is het in de tijd van de grote Drentse ontginningen ontzien, wat is er uniek aan dit gebied? Hoe zag het er ruim honderd jaar geleden uit? helpen daarbij. De auteur legt diverse verbanden, zoals tussen de aanleg van de staatsbossen en de opkomst van de mijnindustrie, het einde van de turfwinning en de opkomst van de kolenindustrie. Ook schetst hij de landschappelijke samenstelling van het gebied, de bijzondere natuur, het belang van water en de herinrichting van 2012 tot 2016.

De balngstelling voor de boekpresentatie was groot... Foto: Okko Vos.

Apart hoofdstuk over veldnamen

Heel speciaal is de unieke verklaring van maar liefst zestig veldnamen in het gebied. Veldnamen met illustere titels zoals Het Gat van tante Willemien, het Moordenaarsveen, de Leegte van Flik en Kibbelhoek. Axel Wiewel dook in diverse archieven, sprak met bewoners van de regio, medewerkers van natuurbeschermingsorganisaties, en hield historische plattegronden tegen het licht. De herkomst van bijna alle veldnamen in het gebied is nu bekend. In het boek zijn overigens ook drie Oriëntatiekaarten opgenomen waarop de veldnamen staan, zodat lezers de meeste van de genoemde locaties in het Dwingelderveld kunnen gaan bekijken.


KvG_De Schoonheid van het Dwingelderveld_Binnenwerk_Cover Front

Boek is liefdesverklaring aan Dwingelderveld

De schoonheid van het Dwingelderveld is een makkelijk leesbaar en prachtig geïllustreerd boek met verhalen voor lezers die nooit uitgekeken raken op de bossen, de vennen, het heidegebied, de stuifzanden en de venen in dit deel van de provincie.

Volgens de auteur maakt het boek veel duidelijk over het gebied. Bij het samenstellen van het boek was het zijn bedoeling, "dat bewoners van hier, en bezoekers van heinde en verre het boek lezen, en het gebied beter gaan begrijpen. Want dat betekent dat ze nog meer betrokken raken bij het Dwingelderveld, dat ze het niet alleen maar mooi vinden, maar dat ze het als een stukje van henzelf gaan ervaren. Dat ze er nog meer verliefd op worden. Bij mij is dat zo gegaan. Dit boek is een liefdesverklaring aan het Dwingelderveld," aldus Axel Wiewel.

Het boek De schoonheid van het Dwingelderveld is mede mogelijk gemaakt door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het is te koop en te bestellen bij de reguliere boekhandel, via de website van uitgever Koninklijke Van Gorcum, bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij Ruinen, en bij diverse Toeristische Informatiepunten. De prijs bedraagt € 15,95.