Nieuwe schaapskooi Benderse snel in gebruik


De nieuwe schaapskooi van de Stichting Drents Heideschaap aan de Benderse bij Ruinen wordt nog voor 1 augustus in gebruik genomen. Het gehele project wordt waarschijnlijk aan het begin van de lente van 2018 officieel geopend.

Er wordt hard gewerkt aan de Benderse bij Ruinen. Daar worden flinke vorderingen gemaakt bij het werk aan een groot project: de renovatie van de oude schaapskooi – een provinciaal monument - en de bouw van een nieuwe kooi, die groter wordt dan de oude.

De nieuwe schaapskooi. Foto: A. Kerssies.

De nieuwe kooi wordt achter de huidige gebouwd, en telt 565 vierkante meter staloppervlak, meer dan het dubbele van de huidige 200 vierkante meter. Daardoor kan de kudde uitbreiden van het huidige aantal van 300 tot 400 Drentse heideschapen.

Energieneutrale ontvangst- en inforuimte

Waar tot voor kort de oude werkschuur stond, is de afgelopen weken een gebouwtje verrezen dat gaat dienen als informatie- en ontvangstruimte, waarin een vaste expositie komt met de thema's: mest en graan, schapen en heide. Het dak ligt er al op, er wordt nu gewerkt aan het houten beschot, en volgende week komen de dakplaten erop. Op het dak komen ook zonnepanelen, zodat het gebouwtje energieneutraal beheerd kan worden. De bovenruimte  wordt ingericht als presentatie- en vergaderruimte. Het gebouwtje wordt ook toegankelijk voor personen met een bewegingsbeperking.

Achter de inforuimte verrijst een kapschuur, waar strobalen, voer en gereedschappen een plaats krijgen. Voor de jeugdige bezoekers wordt een kinderweide aangelegd.

De oude schaapskooi zal voornamelijk gebruikt gaan worden als lammerkooi. De restauratie behelst onder meer het verbeteren van de ventilatie, en het vernieuwen van de rieten kap. Al eerder werd een nieuwe, vloeistofdichte vloer gelegd. De kooi krijgt ook een zogenaamd observatiepad dat dwars door de kooi loopt.

Uitzichtpunt ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers

De moeite van het noemen waard is ook het uitzichtpunt dat op het terrein een plaats krijgt. Op een bult van drie meter hoogte wordt een constructie geplaatst die zo’n zes meter hoog is. Heel bijzonder: ook rolstoelgebruikers kunnen van het uitzichtpunt gebruik maken. Als alles goed gaat kunnen bezoekers daar vanaf het begin van de herfst uitkijken op een prachtig project, en natuurlijk over die grote, stille heide van Nationaal Park Dwingelderveld.

Kijk voor meer informatie op www.schaapskudderuinen.nl

.