29 juli Vlinderexcursie met gids


In samenwerking met de Vlinderwerkgroep Drenthe geeft Natuurmonumenten op zaterdag 29 juli van 13.00 tot 15.00 uur een vlinderexcursie in het Dwingelderveld. Begin en eind van deze excursie: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen.

Tijdens de excursie gaat een gids op zoek naar vlinders aan de rand van het Dwingelderveld. Ook is er aandacht voor de levenscyclus van vlinders en de beheersmaatregelen die worden genomen om vlindersoorten op het Dwingelderveld te beschermen.

Kommavlinder Foto: Henk Bosma

Bonte verzameling vlinders

Het Dwingelderveld staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen. De grote variatie in het gebied trekt een bonte verzameling vlinders aan. Op het Dwingelderveld zijn over de periode 2007-2015 maar liefst 41 soorten dagvlinders gezien. Op de natte en droge heide leven een aantal kenmerkende vlindersoorten, zoals het gentiaanblauwtje, de kommavlinder en het heideblauwtje. Deze vlinders zijn zeker niet alledaags - enkele staan zelfs op de Rode Lijst.

Bijzondere vlinderexpositie in bezoekerscentrum

De vlinderexcursie sluit aan bij een bijzondere expositie over de vlinders van het Dwingelderveld. Deze is nog te bezichtigen tot en met augustus in bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen. De expositie kwam tot stand in samenwerking met de stichting Vlinderwerkgroep Drenthe en bestaat uit prachtige foto's van de acht meest kenmerkende vlindersoorten van dit unieke heidegebied.