Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer plaatsen nieuw buitenmeubilair


In alle stilte voltrekt zich in het Dwingelderveld een operatie die misschien wel de “Grote Verfraaiing” genoemd mag worden. In het gebied zijn zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer bezig een fors deel van het buitenmeubilair te vervangen. Nu al is daar in het park het nodige van te zien. Het gaat dan vooral om tafels, banken en zitplaatsen op picknickplaatsen, langs doorgaande fietspaden en wandelroutes. Het is niets minder dan een kwaliteitsslag…

Op picknickplaats bij radiotelescoop

Deze week werd in opdracht van Natuurmonumenten gewerkt op de picknickplaats tegenover de radiotelescoop van de ASTRON aan het Achter ‘t Zaand. Wie er nu langs wandelt of fietst, zal het opvallen dat de (picknick)banken en tafels en de houten omheining zijn weggehaald. Die waren nodig aan vervanging toe.

De rustplaats bij de radiotelescoop, waar nu nieuwe meubelen van robiniahout zijn geplaatst. Foto: Axel Wiewel.

De afgelopen week is er nieuw meubilair geplaatst. Geen picknickbanken meer, want die kunnen voor ouderen lastig zijn – je moest er overheen stappen om te gaan zitten. Het nieuwe meubilair is natuurlijker en ‘speelser’. Picknicksets met losse tafels en banken en een aantal vrijstaande banken. De nieuwe zitplaatsen zijn gemaakt van robiniahout, ofwel “acacia”. In de eerste maand van het nieuwe jaar worden er nog meer nieuwe meubels geplaatst. Ook wordt dan een nieuwe omheining van kastanjehout geplaatst. De nieuwe meubels zijn vervaardigd door Ecowoods in Oosterwolde in samenwerking met Gebr. Hooijer.

Langs doorgaande fietspaden en wandelroutes…

Ook Staatsbosbeheer laat zich niet onbetuigd. Kortgeleden gaf ook deze beheerder van het Nationaal Park opdracht voor het vervangen van veertig banken en tafels. En alsof dat nog niet genoeg is – komend voorjaar komen daar nóg eens veertig – van inlands eikenhout gemaakte - nieuwe banken en tafels bij. Tijdens deze zelfde actie worden ook wandelroutepaaltjes en wegwijzers vervangen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door werkvoorzieningschap Reestmond. Het nieuwe meubilair van Staatsbosbeheer is nu al op enkele plekken te zien, bijvoorbeeld aan het fietspad langs het Koelevaartsveen, naar het uitzichtpunt de Schapenkop langs de A28, en in de omgeving van de Boslounge bij Spier.