Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari


Eind van de maand wordt de jaarlijkse tuinvogeltelling gehouden. Iedereen kan dan in de eigen tuin tellen welke vogels er in komen, en hoeveel. Natuurmonumenten in Nationaal Park Dwingelderveld maakt er een feestje van, door ook samen met bezoekers tuinvogels te spotten...

Koolmees. Foto: Harrie Dirksen

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari kan iedereen die een tuin of balkon heeft, noteren welke vogels daar in te zien zijn. Het mooiste moment om dat te doen is de ochtend, omdat vogels dan het meest actief zijn. Een half uurtje kijken is genoeg. Kijk voor het wie, wat, waar en waarom op de website van de Tuinvogeltelling.

Tuinvogels kijken met gidsen

Om de feestvreugde nog verder te vergroten staan op 27 en 28 januari verschillende gidsen klaar met verrekijkers om samen met bezoekers vogels te spotten. Iedereen is van harte welkom om tussen 13.00 en 15.30 langs te komen en samen de meest opvallende en kleurrijke vogels te bewonderen. De toegang is gratis. Wie dat wil kan in de koffiehoek van het bezoekerscentrum, met zicht op de voedertafels oefenen in het herkennen van vogels die daar graag van de zaden komen eten, zoals koolmezen, pimpelmezen, merels, vinken, groenlingen, roodborstjes en nog veel meer prachtige tuinvogels.

De Tuinvogeltelling is bedoeld om een beeld te krijgen van de soorten en aantallen vogels die jaarlijks in Nederlandse tuinen te zien zijn.