Lammetjesdag bij twee schaapskooien - een groot feest!


Het was een groot feest, de afgelopen weekenden in Nationaal Park Dwingelderveld. Op twee achtereenvolgende dagen werd bij de schaapskooi aan de Benderse bij Ruinen en aan het Achter ’t Zaand Lammetjesdag gevierd. Dat bracht duizenden personen op de been, jong en oud, die ieder op hun eigen manier van het fraaie weer en de activiteiten genoten.

Lammetjes aaien. Áltijd leuk! Foto: Olga de Lange, Natuurmonumenten.

Mooi weer én Lammetjesdag. Foto: Olga de Lange, Natuurmonumenten

Eind maart was het omvangrijke project van de Stichting Drentse Heideschaap aan de Benderse al officieel geopend. Vlak naast de gerenoveerde kooi is een nieuwe houten schaapskooi verrezen. Ook nieuw zijn de werkschuur, het informatiecentrum met daarboven een vergaderruimte. En alsof het allemaal niet op kan staat even verderop een prachtige uitkijktoren te pronken op een uitzichtheuvel die ook voor rolstoelgebruikers, rollators en ander klein wielvervoer te gebruiken is.

Nieuw boek over kudde Ruinen

Het hele project werd feestelijk geopend door gedeputeerde Henk Jumelet, wethouder Jan ten Kate van de gemeente De Wolden, en wethouder Klaas Smid van de gemeente Westerveld. Samen met herder Michiel Poelenije haalden genoemde heren de schaapskudde binnen in de nieuwe kooi. Ook werd op deze feestelijke middag een boek van Jan van Ginkel en Albert Kerssies ten doop gehouden. De titel van het boek is ‘De kudde van Ruinen’, met als ondertitel: ‘Schaapskuddes maken het verschil’. Het is te koop in bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Albert Kerssies, (links), biedt het nieuwe boek aan Casper de Jong aan, beheerder van het bezoekerscentrum. Midden: presentatrice Hennie Kuijer. Foto: Axel Wiewel.

De komende tijd worden er nog enkele werkzaamheden aan het project voltooid, zoals het verharden van het plateau op de uitzichtheuvel, en het talud. Ook aan de omheining, die moet voorkomen dat kinderen of andere bezoekers de helling van de uitzichtheuvel gaan belopen, wordt nog gewerkt.