BinnensteBuiten filmt adders in Dwingelderveld


Het KRO-NCRV-televisieprogramma “BinnensteBuiten” geeft binnenkort veel aandacht aan adders in het Dwingelderveld. Onlangs werden er opnames gemaakt waarbij Albert Henckel van Staatsbosbeheer veel vertelt over deze reptielen, en over vogels.

Dan maar andere plaatjes maken, als het weer te koud is voor adders. Foto: A. Henckel, Staatsbosbeheer.

Geschikte locaties

Henckel vertelt dat hij en collega-presentatrice boswachter Marieke Schatteleijn twee keer op stap zijn geweest voor de uitzending. “Eerst zijn de programmamakers op 19 maart langs geweest om de geschikte locaties te bekijken”, vertelt hij, en is er een script geschreven. Met moeite konden wij die dag één adder scoren. Het weer was te koud, maar de verwachting voor vrijdag 23 maart was beter.”

Op de voorgenomen draaidag zelf was het weer nog slechter. Albert Henckel: “Koud, grauw en veel wind. Geen adderweer. We hebben er die dag geen enkele adder kunnen vinden. Wel leuke vogels gezien. Kraanvogels, dodaars en diverse eenden soorten. De filmcrew vond het Dwingelderveld prachtig, en dan hebben ze eens nog niet alles gezien.”

Gelukkig hebben we de foto's nog...

“Ik heb een paar dagen later nog opnames van adders gemaakt met mijn fotocamera. Ik heb al gehoord dat de kwaliteit goed is. Die beelden worden erin gemonteerd en met een voice-over erbij is dat heel mooi geworden. Een paar dagen was het beter weer, en lagen er natuurlijk wél adders. Dat zul je altijd zien”, aldus boswachter Albert Henckel.

De uitzending van BinnensteBuiten is op 17 april, NPO2 om 17.10 uur.