Huisje op Benderse Berg afgebrand


Eerder deze week is het in Drenthe bekende woninkje Huisje op de Benderse Berg door brand verwoest. De brand werd snel door de korpsen van Ruinen en Dwingeloo geblust, evenals de heidebranden die door rondvliegend materiaal ontstonden. Na het blussen van de vuurzee zijn de overgebleven muren door een kraan gesloopt om alle vuur te kunnen doven.

Huisje Benderse Berg in volle glorie. Foto: Geurt Besselink

Geen monument

Het huisje, dat niet op gas of electra was aangesloten, stond leeg. Het was geen monument. Het was als voormalig keuterboerderijtje grotendeels in de  jaren '60 van de vorige eeuw verbouwd. Wel werd het tijdens de Open Monumentendag jaarlijks opengesteld.

Voordat dit keuterboerderijtje verbouwd werd was het geregeld in gebruik bij Anne de Vries, de auteur van de beroemde streekroman Bartje. In deze voormalige jachthut schreef De Vries "De man in de jachthut".

Natuurmonumenten was van plan om  het pand beperkt her in te richten en van nieuw meubilair te voorzien. Juist vorig jaar was er een nieuwe grondwaterpomp en reservoir aangelegd en een installatie voor de stroomopwekking.

Wat nu?

In 2017 heeft Natuurmonumenten nog flink geïnvesteerd in het huis. Door een grondwaterpomp, zonnepanelen en nieuw rieten dak zou het duurzaam, bruikbaar en zelfvoorzienend zijn. Voor 2018 had Natuurmonumenten ook een subsidie gevraagd bij het Nationaal Park om  een pilot met heidewachters te starten. Vrijwilligers zouden twee aan twee gedurende een week in het huisje verblijven om mensen te informeren over het grote stille natte heidegebied, over de bijzondere planten en dieren, over de historie van het huisje en om toezicht te houden.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat er in de toekomst met de plek gaat gebeuren en of herbouw wenselijk is.

Voor meer informatie zie de website van Natuurmonumenten