Hoe gaat het met de bij op de hei?


Hoe gaat het met de bij op de hei in het Dwingelderveld? Tijdens het praatje dat John Smit van EIS Kenniscentrum Insecten daar op 24 mei over komt houden, wordt dat duidelijk.

Het aantal soorten insecten in Nederland is de afgelopen jaren door diverse oorzaken dramatisch afgenomen. Het Dwingelderveld is daar geen uitzondering op. Om een goed beeld te krijgen van de wilde bijenpopulatie in het Dwingelderveld, liet Natuurmonumenten in 2016 een inventarisatie uitvoeren door EIS. Daaruit bleek dat van de 87 soorten wilde bijen die de onderzoekers aantroffen, liefst vijftien soorten in hun voortbestaan worden bedreigd.

Foto: Natuurmonumenten, Leon Kreutz

Opvallend is dat vier soorten – volgens het rapport van EIS - “bijna uitsluitend”- in het Dwingelderveld vliegen: de Tormentilzandbij, Heidehommel, Zadeldwergzandbij, en de Donkere klaverzandbij.

Tijdens deze Dwingelderveld-lezing vertelt John Smit ook wat beheerders en particulieren allemaal kunnen doen om de kansen van bijen in het gebied en in hun woonomgeving te vergroten.


Aanmelden is nodig

Het bezoekerscentrum is tijdens de Dwingelderveld-lezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur.

Aanmelden is nodig via de website van Natuurmonumenten.