Schaapskooi Ruinen wint ook Harry de Vroome Penning


Stichting Het Drentse Heideschaap heeft de Harry de Vroome Penning 2018 gewonnen voor de verbouwing en nieuwbouw van de schaapskooi Ruinen. Dat maakte de voorzitter van de werkgroep Harry de Vroome Penning, Ali Edelenbosch, eerder deze maand bekend.

Schaapskooi Ruinen.Uit alle inzendingen die de werkgroep dit jaar ontving, werden twee projecten genomineerd. Dat was behalve de schaapskooi in Ruinen ook de Vereniging Historisch Anloo voor het Oorlogsmonument Anloo – Kniphorstbosch.

Organisch geheel

De jury zei het “bijzonder knap”te vinden “hoe Stichting Het Drentse Heideschaap een dergelijk grootschalig project heeft opgepakt. Het eindresultaat is een fantastisch nieuwe schaapskooi in Ruinen. Daarbij komt dat de vele vrijwilligers stapje voor stapje met elkaar zijn opgetrokken en steeds samen in beeld hielden hoe ze het wilden hebben.”, aldus de jury. “Natuurlijk is er een uitstekende chemie geweest tussen de groep en architect Van Ruth. Het is duidelijk dat men elkaar begreep. De gerestaureerde oude schaapskooi vormt een organisch geheel bij de moderne - en best imponerende - nieuwbouw. Het geheel past goed in de kwetsbare natuurlijke omgeving.”

Daarnaast heeft de jury dit jaar een extra penning uit te reiken als oeuvreprijs aan Bernhard Hanskamp, voor zijn publicaties en zijn tomeloze inzet om het Drentse landschap op de agenda te krijgen. Hij is voor de geschiedschrijving van de ontwikkeling, het beleid en de ingrepen in het Drentse landschap van grote betekenis.

Het Drentse Landschap reikt eens in de twee jaar de Harry de Vroome Penning uit aan initiatieven of mensen die iets bijzonders voor de ontwikkeling van het landschap in Drenthe hebben gedaan of gaan doen. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsbevordering van landschap met behoud van landschapskarakteristieke elementen.