Excursie over vruchten in de natuur


IVN Westerveld geeft op zondag 2 en 9 september een excursie over vruchten in de natuur. Natuurgidsen van deze afdeling van het IVN gaan met belangstellenden op pad in het Dwingelderveld. De wandeling begint om 13.30 uur bij havezate Oldengaerde, Westeinde 57 te Dwingeloo. Opgave vooraf is nodig.

Voorouders aten en gebruikten veel uit de natuur

Wie kan ze weerstaan op de grens van zomer en winter: de laatste zongerijpte bramen, de glanzende rozenbottels en de uitbundige trossen vlierbes? De natuur in en rond het Dwingelderveld heeft veel te bieden en onze voorouders plukten daar op alle mogelijke manieren de vruchten van. Behalve zoete bessen plukten ze bijvoorbeeld hondsdraf om zwerende wonden te genezen, brandnetels om neteldoek van te weven, berkentakken om bezems van te binden of vliegenzwammen om de vliegen te verjagen.

Bessen van de lijsterbes.

Na gedane arbeid kon een pijpje gerookt worden van wat gedroogd varenblad. En mocht iemand per ongeluk te veel gesnoept hebben van verkeerde vruchten, werden de ingewanden weer tot rust gebracht met wat thee van tormentil of duizendblad, planten die ook nu nog in het Nationaal Park te vinden zijn.