Staatsbosbeheer plant 2000 beuken en 6500 Douglassparren in Boswachterij Ruinen


In de Boswachterij Ruinen, enkele kilometers ten zuiden van Nationaal Park Dwingelderveld, is Staatsbosbeheer deze maand begonnen met het planten van maar liefst 6500 jonge Douglas sparren. Eerder werd al begonnen met het planten van tweeduizend beuken in deze boswachterij.

Ook in het Dwingelderveld plantte Staatsbosbeheer recent zo’n duizend beuken. Dat was bij het nieuwe ecoduct, om zodoende de verbinding met het Ter Horsterzand te verbeteren. Het doel van de “plantrondes” varieert van bosbouwkundig - om over vijftig jaar ook nog hout te kunnen oogsten – tot de wens om de variatie aan loofbomen ter plekke te vergroten.

Vrijwilligers in actie bij het planten van de douglas sparren in de Boswachterij Ruinen

Planten met pluggen

De jonge Douglassparren in boswachterij Ruinen worden in zogenoemde pluggen geplant. Een kluitje aarde, met daarin de boom. Met behulp van een metalen buis met een diameter van 45 mm. worden deze pluggen tien centimeter diep geplant. Dit systeem, afkomstig uit Scandinavië, werkt efficiënt en het percentage bomen dat uitvalt is heel beperkt.
Deze boompjes vormen over zeven of acht jaar, een bos waar je niet overheen kunt kijken. Over vijftig jaar staan hier woudreuzen die meer dan dertig meter hoog zijn, met een diameter van minimaal zestig centimeter!