Dwingelderveldlezing Grauwe kiekendief 12 december in bezoekerscentrum


Tijdens de tweede Dwingelderveld-lezing van dit seizoen, op donderdag 12 december, staat een bijzondere vogel in de schijnwerpers: de Grauwe kiekendief. Tot aan het begin van de jaren '90 waren Grauwe kiekendieven zeldzaam in ons land, maar nu gaat het weer beter. Dat is vooral te danken aan één van de gasten van deze Dwingelderveld-lezing, Ben Koks.

De man op de dijk

Ben Koks ontdekte zo'n dertig jaar geleden in een Groningse akker een nest van de Grauwe kiekendief en dat leidde bij hem tot vele vragen, en uiteindelijk - actie. Het was het begin van het herstel van deze bijzondere vogel, die vandaag-de-dag weer in Nederland broedt, in behoorlijke aantallen. Dat is niet alleen aan Ben Koks te danken, maar ook aan veel vrijwilligers die zich om de vogels bekommeren.

Grauwe kiekendief Foto Natuurmonumenten, Luut Niemeijer

Mooie verhalen

Tijdens deze Dwingelderveld-lezing vertelt Ben Koks "hoe het allemaal zo gekomen is", waarin hij wordt bijgestaan door Elvira Werkman, natuurjournalist en auteur van het recent verschenen boek ”De man op de dijk”. In een boeiende duopresentatie vertellen ze over de Grauwe Kiekendief en over de onderzoekers, die samen met boeren en vrijwilligers nesten beschermen in de Groningse akkers. Ze reizen de vogel achterna tot de Sahel in Afrika, met uitstapjes naar Wit-Rusland, Denemarken, Engeland, Duitsland, Vlaanderen. Deze lezing is een must voor natuurliefhebbers en degenen die van mooie, spannende verhalen houden. En voor iedereen die motivatie wil putten uit doorzettingsvermogen en enthousiasme.


Elvira Werkman en Ben Koks tijdens een eerdre presentatie

Vooraf aanmelden nodig

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse 22 is voorafgaand aan Dwingelderveldlezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur. Vooraf aanmelden is nodig via de website van Natuurmonumenten.

Het boek "De man op de Dijk" is te koop in het bezoekerscentrum.