Drukte in het Dwingelderveld


De coronadrukte was de laatste tijd ook te merken in het Dwingelderveld. Waar musea, bezoekerscentra, pretparken, cafés, terrassen, winkels enz. gesloten waren was de natuur open. En dat hebben we gemerkt.

Volle parkeerplaatsen, verkeersdrukte, veel bezoekers ook op plekken waar je anders weinig bezoekers ziet, met mooi weer veel fietsers. Het is net of de mensen de natuur weer hebben ontdekt. Hierdoor blijkt maar weer hoe belangrijk onze natuurgebieden zijn.

Vorig jaar hebben de diverse natuurorganisaties al geprobeerd de bezoekersstromen ook naar wat minder bekende plekken te leiden om zo de druk wat te spreiden. Maar de bekende gebieden zoals het Dwingelderveld bleven veel bezoekers trekken.

In een aantal weekenden met mooi weer was het zo druk dat parkeerplaatsen vol stonden en mensen zoekende waren naar een plek. Dit zorgde ervoor dat er op de afritten van de A28 naar het Dwingelderveld files kwamen te staan. Automobilisten parkeerden in bermen en op plekken waar het niet is toegestaan. Er waren dagen dat verkeersregelaars het verkeer naar de Natuurpoort Spier en Hotel vd Valk moesten regelen. De grote parkeerplaats bij de Natuurpoort werd zelfs afgesloten om het verkeer te laten doorstromen.

We gaan er vanuit dat het nu weer ‘rustiger’ wordt nu er meer mogelijk is en buigen ons intussen over de vraag hoe we om moeten gaan met dit soort extreme toeloop van bezoekers.