Kraanvogels en het familiepad


Al een aantal jaren tonen kraanvogels interesse voor de natte laagte in het Dwingelderveld nabij schaapskooi Achter 't Zaand. Daar loopt ook het familiepad omheen. Vorig jaar heeft Natuurmonumenten het pad vanwege een broedgeval van kraanvogels wekenlang gesloten.

Natuurmonumenten heeft dit jaar overwogen om het familiepad bij voorbaat (bijvoorbeeld vanaf medio februari) af te sluiten, zodat de kraanvogels alle gelegenheid hebben om te nestelen waar ze willen. De kraanvogel is tenslotte 'de koningin' van het Dwingelderveld en koninginnen hebben veel privacy nodig.

Maar gelukkig zijn er voor de kraanvogel ook andere interessante broedplekken in het Dwingelderveld. Daarom houdt Natuurmonumenten het familiepad voorlopig gewoon open. Het familiepad is tenslotte erg geliefd als zijnde een pad waar iedereen, goed ter been of met een beperkte mobiliteit, van het Dwingelderveld kan genieten.

Mocht het de kraanvogels believen om toch een broedplek te kiezen dichtbij het familiepad, dan kijken boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer of ze voldoende rust en ruimte hebben om hun kroost groot te brengen. Wanneer blijkt dat er onvoldoende privacy is, dan wordt het familiepad weer tijdelijk gesloten.