Bezoekerscentrum Ruinen

Bezoekerscentrum Dwingelderveld is poort naar het gebied, en beginpunt van excursies, routes en activiteiten. Op excursie mogen huisdieren niet mee...

Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is de poort naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Het ligt aan de zuidwest-kant van het gebied, aan de Benderse 22, even buiten Ruinen.

De permanente tentoonstelling biedt informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Wisselexposities over diverse thema’s maken een regelmatig bezoek de moeite waard. Daarnaast is het bezoekerscentrum een vast beginpunt voor excursies en vele kinder- en gezinsactiviteiten, wandel- of fietstochten. Meer informatie daarover vindt u op de website van Natuurmonumenten en het onderdeel bezoekerscentrum Dwingelderveld.

DSCF4207

vlindertuin-verkleind-aw0824

In de Vlindertuin bij het bezoekerscentrum staan veel planten die vlinders aantrekken. Medewerkers en vrijwilligers geven bezoekers graag informatie over de soorten die er staan.

Medewerkers van het centrum vertellen bezoekers graag over de natuur, de (bijzondere) soorten die er voorkomen, de wandelroutes, excursies en activiteiten. Een bijzonder aandachtpunt in het bezoekerscentrum is de grote maquette van het gebied. Op afspraak is het mogelijk voor groepen van vijftien personen of meer uitleg over het gebied te geven rondom deze unieke maquette.

Voor fietsers

Kom je om te fietsen in het Dwingelderveld, dan kun je de auto ook parkeren bij Buitencentrum De Poort, Kloosterstraat 12, 9463 AH in Ruinen. Wil je fietsen huren, dan kun je terecht op de Brink in Ruinen (5 minuten lopen vanaf Buitencentrum De Poort)

Bezoekerscentrum

De directe omgeving van het centrum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook de nabije schaapskooi is over de verharde weg te bereiken. Informatie over prachtige wandelroutes voor rolstoelgebruikers, wandelaars met een buggy of kinderwagen, of personen die slecht ter been zijn, staat op de pagina over familiepaden.

Adresgegevens: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, telefoon 0522 472951. Benderse 22, 7963RA Ruinen.

Openingstijden:

1 april tot 1 november open dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

1 november tot 1 april open woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Schoolvakanties (alle regio's) : dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Op 1e Kerstdag en Oudejaarsdag is het bezoekerscentrum gesloten. Op Nieuwjaarsdag geopend van 12.00-17.00 uur.

Voorzieningen in en rond het bezoekerscentrum:

  • een ruim parkeerterrein met twee invalidenparkeerplekken;
  • een oplaadpunt voor elektrische fietsen;
  • een rolstoeltoegankelijke balie, dito toilet met uitklapbare commode;
  • winkel met boeken, diverse natuurgerelateerde artikelen, plattegronden, non-alcoholische drankjes, koffie-chocolade-thee-automaat, ijs en koeken;
  • gratis toegang tot WiFi;
  • een bescheiden bibliotheek boven in het centrum, met een ruime leestafel en een binoculair; er is geen invalidenlift.
  • een kleine speeltuin, een wilgenhuttendorp en een waterspeelplaats voor gezinnen met kinderen; in de groene ruimte rondom het centrum staan diverse picknickbanken;
  • een kruiden- en vlindertuin;
  • kleinebeestjestuin, insectenhotel;
  • bijenstal, met een bijenvolk in een raamwerk;

Bij het bezoekerscentrum zijn geen fietsen te huur, wél in omliggende plaatsen zoals Ruinen en Dwingeloo.