Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld

Dwingelderveld

In Nationaal Park Dwingelderveld ben je van harte welkom op de daarvoor aangegeven wegen en paden. Let voordat je het gebied in gaat de aanwijzingen op de borden. Op deze site kun je je bezoek voorbereiden.

Twee grote hondenlosloopgebieden

In het Dwingelderveld geldt een aanlijnplicht voor honden. In het gebied mogen honden niet mee op excursie (tenzij anders aangegeven). In enkele speciaal daarvoor aangewezen gebieden mag je hond los lopen (maar dan onder appèl)! In het gebied waar honden wel los mogen lopen staan bordjes met een afbeelding van een loslopende hond. Kijk hier op kaartje 1 (pdf, 229 kB) en kaartje 2 (pdf, 309 kB) voor meer informatie over de losloopgebieden in het noordelijk deel van het Dwingelderveld.

Bij de schaapskooi 'Achter 't Zaand' van Natuurmonumenten is een bosweide ingericht. Het hondenlosloopgebied is daar, in de richting van Camping De Noordster, maar liefst 120 hectare groot.

Honden altijd aan de lijn in de buurt van schapen

De schapen van de kooi Achter 't Zaand gaan zoveel mogelijk naar de heide maar er zijn ook dagen dat ze in de buurt van de kooi blijven. Dan lopen ze zonder herder in een omrasterd gebied. De weide waar de schapen lopen als ze niet naar de heide gaan, ligtin het bosgebied tegenover de schaapskooi. Het gebied binnen het raster is via de hekken toegankelijk voor publiek. Omdat loslopende honden en schapen niet samengaan, geldt binnen het raster de regel: honden aan de lijn!

Meer informatie?

Voor meer informatie: Staatsbosbeheer: (0521) 59 66 00, of het beheerkantoor van Natuurmonumenten: (0522) 47 62 00.