Bezoekerscentrum Dwingelderveld - heropend na vier maanden verbouwing - gaat glanzend de toekomst te


Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen is weer helemaal toegankelijk voor publiek! Na een maandenlange interne verbouwing was gistermiddag de officiële heropening een feit. Die werd verricht door gedeputeerde Henk Jumelet van de Provincie Drenthe, directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten, kunstenaar Erna Sambeek en - namens de vrijwilligers van het bezoekerscentrum - Arend Vreugdenhil. In goede samenwerking onthulden zij de maquette van het Nationaal Park, een waar pronkstuk, geheel samengesteld uit wol.

Het is niet overdreven om van een metamorfose te spreken. Het gebouw heeft een nieuwe vloer, expositie, maquette, fotowanden en koffiecorner.
De vaste expositie is ingedeeld in de thema’s historie, schapen, vogels, water en OERRR. Elk expositiemeubel combineert het inhoudelijk verhaal met plekken om te zitten.

_axw6749b-crop-np320
Bezoekers kunnen een kop koffie drinken en tegelijkertijd kijken naar een film van de vogels van het Dwingelderveld of van historische beelden van Drentse heideschapen. Kinderen kunnen een duik nemen in de Wereld van OERRR. Alle expositiemeubelen hebben letterlijk een “onderdoorgang” voor de jongsten. Aan de balie is een speurkaart verkrijgbaar die de expositie verbindt met de speelnatuur en rest van de Wereld van OERRR buiten.

Opvallend is de nieuwe maquette die centraal in het centrum staat, op de ondergrond van een kaart van Zuidwest-Drenthe. ‘Het paradepaardje van het bezoekerscentrum’, zegt Casper de Jong, beheerder van het centrum. ‘Deze maquette is gemaakt van de wol van hier en met de handen van hier.’

_axw6767b-crop-np-320
Nationaal Park. Onthulling maquette. Foto: Axel Wiewel.

Kunstenaar Erna van Sambeek verwerkte samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten de wol van de schapen van het Dwingelderveld tot een schaalmodel van het Nationaal Park. ‘Het is een symbolisch sluitstuk van alle natuurprojecten van de afgelopen jaren. Het verbeeldt de grote stille en natte heide,’ zegt De Jong. Boven de maquette hangt een grote lamp met een foto van de heide, de vennen en de schaapskudde.

_axw6758b-crop-np320

Nationaal Park. Links Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel, rechts Casper de Jong. Foto: Axel Wiewel.

In de nieuwe koffiecorner kunnen bezoekers terecht voor een kop koffie of thee en een lekkere koek. ‘Omdat we willen dat mensen zich hier thuis voelen werken we met zelfbediening,’ licht De Jong toe. ‘Net als bij het tafeltje met honing of jam langs de weg, vertrouwen we erop dat mensen nadat ze genoten hebben van de koffie, komen afrekenen.’
Ook de vloer van het bezoekerscentrum is geheel vernieuwd. De vloer van stoeptegels is verwijderd en vervangen voor een van beton met vloerverwarming. ‘De oorspronkelijke luchtverwarming was een gasvreter. Het past bij Natuurmonumenten om deze te vervangen door een verwarming met een veel lager energieverbruik.’ Doordat de luchtverwarmingsbuizen zijn verwijderd komt de houten kap van het gebouw beter tot zijn recht. De verlichting is uitgevoerd met LED-lampen.

Om het vernieuwde bezoekerscentrum in het zonnetje te zetten houdt Natuurmonumenten op zondag 24 april een feestelijke open dag. Het overzicht van de feestelijkheden staat op de website van Natuurmonumenten, op deze website (Nationaal Park) en in de digitale Nieuwsbrief vermeld.

_axw6782b-crop-np320
Nationaal Park. Maquette en omgeving van boven gezien. Foto: Axel Wiewel.

De vernieuwing van Bezoekerscentrum Dwingelderveld was alleen mogelijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers en financiële steun van leden van Natuurmonumenten. Daarnaast droegen Nationaal Park Dwingelderveld, Provincie Drenthe, LIFE en diverse sponsoren bij aan de financiering.

Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen is het weekeinde van 12 en 13 maart geopend, en daarna (tot 1 april) geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 april is het centrum weer dagelijks geopend, van 10 tot 17 uur.