23 februari: De wondere wereld van de plantentaal


Hoe communiceren planten met elkaar en met insecten? Wat kun je daar zelf van zien als je in een bos rondloopt? Professor Michel Haring geeft antwoord op deze en andere vragen. Hij doet dat tijdens de Dwingelderveld-lezing die in het teken staat van de taal die planten spreken. De lezing wordt op donderdag 23 februari gehouden in Bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Foto: Beeldbank Natuurmonumenten.

Planten zijn misschien wel de meest vindingrijke schepsels op aarde. Hoewel ze al heel lang op deze planeet zijn, hebben ze zich steeds weer moeten aanpassen aan nieuwe aardbewoners die op hun pad kwamen. Want planten zijn gewild voedsel en ze kunnen niet zomaar weglopen als er onheil dreigt. Daarom hebben planten allerlei systemen ontwikkeld waardoor ze om kunnen gaan met wisselende uitdagingen. Zo kunnen er plotseling rupsen verschijnen die aan de bladeren van de plant gaan eten...

Plant kan zelf rupsen 'oproepen' of verdrijven

Een plant kan proberen om zelf rupsen te verdrijven, bijvoorbeeld door het maken van onsmakelijke of giftige stoffen. Als de rups niet onder de indruk is van deze chemische afweer kan de plant de hulp inroepen van anderen, bijvoorbeeld roofinsecten of parasieten die zich op de brutale rupsen storten. Een plant moet dus precies kunnen vaststellen wie er aan haar bladeren zit te knabbelen, om de juiste afweer of de juiste helper op te roepen. Hoe kan een plant dit onderscheid maken? Deze lezing neemt de deelnemers mee door de wondere wereld van de plantentaal.

Aanmelden is nodig

Het bezoekerscentrum is geopend vanaf 19.00 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot 21.30 uur. Toegang voor leden Natuurmonumenten € 4,00, niet-leden € 7,50. Vooraf aanmelden is nodig op de website van Natuurmonumenten, klik hier! Koffie en thee zijn gratis.