Expo De ontmaskering van een moordenaar in bezoekerscentrum


“De Ontmaskering van een moordenaar”. Zo heet de bijzondere expositie die tot eind maart is te zien in bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 in Ruinen. De “moordenaar” stelt in dit geval een klapekster voor.

De klapekster is een zangvogel, die wel wat trekken van een roofvogel heeft. De vogel spietst zijn prooi op een voor mensen nogal lugubere manier op een tak. Kunstenaar en onderzoeker Martin Brandsma is gefascineerd door deze vogel, en heeft er veel onderzoek naar gedaan. Tot eind maart 2017 doet Brandsma onderzoek naar de klapeksters in het Dwingelderveld en maakt van elk individu een compositietekening en gedragsbeschrijving. Op een meterslange transparante profilerswand, die we kennen van misdaadprogramma’s op televisie, worden zijn waarnemingen als bewijsmateriaal getoond en zal gedurende de winterperiode zich steeds verder ontwikkelen.

Kom kijken

Bezoekerscentrum Dwingelderveld is in de periode van 1 november tot 1 april geopend van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Bezoekers van Nationaal Park Dwingelderveld kunnen hier terecht voor informatie over het natuurgebied, een leuke speurtocht of een versnapering. In de schoolvakanties is het bezoekerscentrum elke dag geopend. Kijk voor het actuele activiteitenaanbod op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld


Martin Brandsma en de Klapekster

Martin Brandsma hield eerder een Dwingelderveld-lezing over de klapekster. Foto: Axel Wiewel.

Martin Brandsma (1972) is moeilijk onder één noemer te vangen. Hij is opgeleid aan de Kunstacademie met grote belangstelling voor de biologie. Brandsma is het best te omschrijven als een scherp observerende verzamelaar. Het jarenlang intensief observeren van klapeksters veranderde niet alleen zijn blik op de vogel maar ook die op hemzelf en de wereld om hem heen.