Geluidswal wordt visitekaartje


056a9d0268acf60aa9fd4fec9181223cOnderdeel van de plannen voor de herinrichting van het Dwingelderveld is een geluidswal langs de A28 over gehele lengte van het park. Een strakke geluidswal is natuurlijk geen gezicht. Daarom heeft de bestuurscommissie een prijsvraag uitgeschreven onder drie landschapsarchitecten om een sprankelend en aantrekkelijk ontwerp voor de wal te maken. Parklaan Landschapsarchitecten kreeg uiteindelijk de opdracht hun ontwerp uit te werken. Veldspraak sprak met Aleks Droog, de bedenker van het (winnende) ontwerp.

Wat is de kerngedachte achter jullie ontwerp?

Ik vraag me altijd af als ik langs een geluidswal rij, wat zit daar achter? Dat dacht ik ook toen ik over de A28 reed, het ANWB-bord over het Nationaal Park zag en eigenlijk niets van het park meekreeg. Ik zag geen heide, geen ven, niets. Later merkte ik dat het Dwingelderveld voor een groot deel ook uit bos bestaat. Die gedachte, een park bestaande uit bos en hei wil ik laten terugkomen in het ontwerp. Daarom hebben we het ontwerp als het ware in tweeën geknipt: ten noorden van het viaduct bij Spier krijgt de wal een bosaccent, ten zuiden hiervan een heidekarakter. Je moet aan de wal kunnen zien wat voor landschap er achter zit. Daardoor krijgt de wal het karakter van een visitekaartje van het nationaal park.

Hoe ziet de wal er straks uit?

4b291406c713126102851419bcfadcfaHet wordt geen stijve, kaarsrechte wal. Het Dwingelderveld ligt niet in Zeeland. Nee, het wordt een wat slingerende, licht glooiende wal, passend bij het heide- en stuifzandlandschap. Ook het bosdeel wordt glooiend, want het ooit aangeplante bos ligt in een glooiende omgeving. Kijk maar eens naast de A28, daar zijn allemaal oude stuifheuvels te zien. Op het bosdeel groeien straks allerlei bomen, een heel gevarieerd geheel. Het heidedeel krijgt een echt heideaccent. De hei loopt als het ware door tot aan het asfalt. Ook de middenberm krijgt in ons plan dat heideaccent. Ik denk ook echt dat er straks heide groeit. Moet je je voorstellen als die heide straks bloeit. Dan heb je een snelweg door een paars landschap!5b5f7898bc72958b86451543ca94b1ec

Veldspraak hoorde dat er sprake is van een uitkijktoren. Klopt dat?

Ja, we willen de wal deel laten uitmaken van een wandelroute. Vanaf het Oriëntatiecentrum naast hotel Van der Valk zou je naar de wal kunnen lopen, waar dan een uitkijktoren is gebouwd. Vanaf de top moet je de heide in al haar grandeur kunnen zien liggen. We denken aan een compacte toren in de vorm van een beest, b.v. een heideschaap. Die ideeën moeten we nog uitwerken hoor, het kan er straks best anders uitzien. Maar leuk wordt het wel.

Bij het Terhorsterzand kruisen wal en ecoduct elkaar. Hoe zie je dat voor je?

f44bd996f3b50eb187b4634de81214c7Die overgang van Dwingelderveld naar het Terhorsterzand moet een mooi element in het landschap worden. Ik denk zelf aan een soort groot stuifduin dwars over de A28 met daarin drie tunnels voor het verkeer. Geen strakke bedoening maar een natuurlijk element dat er zo uit moet zien, alsof het daar al eeuwen ligt. Natuurlijk komen er bomen en struiken op het ecoduct, zodat het geen kaal element is. Ja, het eerste Drentse ecoduct over de A28 wordt iets heel bijzonders!