Cursus vogels inventariseren


Vogelen in de ochtenddauw, de zon zien opkomen, terwijl de natuur ontwaakt, een unieke ervaring. Ben jij die vroege vogel die met andere natuurliefhebbers op pad gaat om broedvogels in kaart te brengen? Nou, dat kan! In maart 2024 organiseren Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de cursus Broedvogels inventariseren in Zuidwest-Drenthe. Op 12 februari is er een informatieavond voor geïnteresseerden.

Heerlijk om te doen
Boswachter Hans Krol: “Broedvogels inventariseren is heerlijk om te doen: je bent voor dag en dauw op pad, doet mooie waarnemingen en leert je eigen gebied heel goed kennen. Wij gebruiken de tellingen voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen. Daarbij berekent Sovon hiermee de vogelstand in Nederland.”

Wie zoeken we?
We zoeken mensen die meehelpen met broedvogels inventariseren. Na de cursus kun je zelfstandig tellingen in kaart brengen. Dat doen we volgens de BMP-methode, dit maakt dat alle tellingen kunnen worden vergeleken. Wij zijn op zoek naar gemotiveerde vogelaars, die voor dag en dauw opstaan. Door het beperkt aantal plekken gaan we ervan uit dat je na de cursus doorgaat als broedvogelteller in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Terwijl er in het veld telkens aandacht wordt besteed aan het gedrag van broedvogels is dit geen vogel herkenningscursus. Deelnemers aan deze cursus moeten basiskennis hebben. Dit betekent dat je de meeste bos- en heide broedvogels herkent op zicht en geluid. Een goed gehoor is dus ook erg belangrijk!

Interesse?
Op 12 februari is er een informatieavond voor geïnteresseerden in Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Aanmelden doe je voor 15 januari via Hugo Wieleman (mailto:hugo.wieleman@sovon.nl). De cursus wordt georganiseerd door Sovon. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Sovon https://sovon.nl/tellen/telprojecten/broedvogelmonitoring-bmp/hoe-start-ik-met-bmp-tellingen

Cursus
De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden in het veld onder leiding van een ervaren broedvogelteller. Tijdens de vroege ochtenden ga je in een klein groepje op pad en breng je de opgedane kennis meteen in de praktijk. Dit is in de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. De theorielessen worden afgesloten met een toets en bij een voldoende ontvang je een certificaat.

Data:
• Maandag 12 februari
• Maandag 18 maart
• Dinsdag 2 april
• Maandag 22 april
• Maandag 13 mei
• Maandag 27 mei
- 1e en 5e theorieles in Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse in Ruinen (19.30-21.30)
- 2e, 3e en 4e theorieles online via Zoom.
- De praktijkochtenden vinden in Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold plaats.