Werkzaamheden in het Kloosterveld


In het Kloosterveld achter bezoekerscentrum Dwingelderveld gaat Natuurmonumenten half oktober beginnen met de bestrijding van Watercrassula. Dit waterplantje is begin dit jaar ontdekt in een van de vennetjes en verspreidt zich snel. Afgebroken stukjes kleven aan schoenen, gereedschap en dierenpootjes. Zo komt de plant op een nieuwe plek terecht en verspreidt zich explosief. Problemen ontstaan wanneer watercrassula beschermde planten overwoekert en verstikt. Elk afgebroken stukje vormt een nieuw plantje dat zowel op land als in water kan leven. ’s Winters overleeft watercrassula met gemak in Nederland.

De aanpak van Natuurmonumenten bestaat eruit dat het ven, en de woekerende watercrassula, worden afgedekt met schoon zand.

Ten tijde van de werkzaamheden wordt de zwerfkeienroute een klein stukje omgeleid. De ruiterroute tussen Benderse en Waterleuzen is tijdelijk afgesloten.

Meer informatie over watercrassula vindt u op de webpagina https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-dwingelderveld/nieuws/watercrassula-ven-op-het-dwingelderveld


Een Brabants ven dat totaal overwoekerd is door watercrassula.