Twee schaapskuddes begrazen de heide

Het Dwingelderveld bestaat niet uit oernatuur. De landschappen zijn door de mens gemaakt tot wat het nu is. In dat oude cultuurlandschap met heide en vennen, bossen en akkers is veel ruimte voor planten en dieren. De beheerders werken dagelijks aan het beheer van die natuur. Daar komt heel wat bij kijken. Natuurbeheer is een vak apart.

In het Dwingelderveld worden twee schaapskuddes door elk een herder gehoed. Ook zijn er in het Dwingelderveld stukken heide en bos afgerasterd waar schapen en runderen grazen zonder herder. Deze dieren zoeken zelfstandig hun weg door het gebied en scharrelen hun kostje bij elkaar.
In het gebied lopen tientallen dieren rond die de beheerders inzetten bij het begrazen van natuurterreinen. Het Drents heideschaap bijvoorbeeld vreet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort. Ook gras en jonge boompjes zijn voor deze schapen niet veilig.

In het Nationaal Park lopen verschillende soorten runderen, zoals Simmenthalers (Dwingelose heide) en Blonde Aquitaines (Kraloërheide). Deze rassen zijn heel geschikt voor het begrazen van heidevelden en open bossen. Runderen weten wel raad met taaiere grassen als pijpenstrootje en grotere boompjes. Daardoor blijft de heide het domein van dop- en struikheide.

Drents Heideschaap
DSCF4028
Dwingelerveld-3