Digitale nieuwsbrief winter '23-'24


Boswerkzaamheden in het Dwingelderveld

Staatsbosbeheer voert in de winterperiode allerlei werkzaamheden uit in het Dwingelderveld. Van het weghalen van jonge lariksen tot het vrijmaken van oevers van veentjes en het snoeien van dode boomtakken voor de veiligheid.

Leest u meer op de website van het Nationaal Park, https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/actueel/nieuws/@146197/boswerkzaamheden-dwingelderveld/

Expositie WIE-WAT-WOL over het Drents Heideschaap

De expositie WIE-WAT-WOL in bezoekerscentrum Dwingelderveld is voortvarend van start gegaan. De schapen zelf hebben op 1 december het goede voorbeeld gegeven. De expositie is inmiddels uitgebreid met een jaarkalender van herder en schaap. Zo worden er steeds onderdelen vernieuwd of toegevoegd.

In de komende maanden staan vele activiteiten bij het bezoekerscentrum ook in het teken van het schaap/de wol. Zo is er o.a. een wolmarkt in voorbereiding.

Meer over de opening van de expositie is te vinden via https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/actueel/nieuws/@146203/expositie-wol-trekt-bekijks/

Cursus vogels inventariseren

Sovon, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zoeken enthousiaste vogelaars die broedvogels willen monitoren in zuidwest Drenthe. Dit gebeurt volgens een speciale methode, waardoor de tellingen onderling goed vergelijkbaar zijn.

Voor deze cursus is het belangrijk dat je al kennis hebt van de broedvogels van heide en bos. Op 12 februari is er een informatieavond in bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Ga voor meer informatie naar https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/actueel/nieuws/@146201/cursus-vogels-inventariseren/

Junior Rangers controleren nestkasten

De winterperiode wordt door de Junior Rangers altijd aangegrepen om de nestkasten rondom bezoekerscentrum Dwingelderveld goed te inspecteren. Ze worden schoongemaakt en waar nodig gerepareerd of vervangen. Soms doen ze daarbij mooie vondsten, zoals een bijna intact nest met eitjes van.... ja van wie eigenlijk?

Lees meer op https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/actueel/nieuws/@146202/nestkastcontrole-junior-rangers/

Uitnodiging cursus 'Gastheer van het landschap'

In februari gaat de cursus 'Gastheer van het landschap' weer van start. Deze wordt verzorgd door het IVN en heette voorheen Gastheerschapscursus.

De cursus is bedoeld en interessant voor ondernemers die gasten ontvangen en die graag wat wegwijs willen maken in het landschap langs de Drents-Friese grens.

Cursusdata 2024:

maandag 5 februari, maandag 12 februari,
maandag 26 februari en maandag 4 maart 2024

van 13:30 - 16:30 uur

Locatie:

Start op locatie bij een van de cursusdeelnemers (kijkje in de keuken van…) of regionale ondernemer.

Kosten: € 150,- per cursus deelnemer

Minimum aantal deelnemers: 10 ondernemers

Meer informatie en opgeven: Wim Meijberg, Projectleider IVN Noord, Zuideresweg 10, 9441TZ Orvelte, tel. 0593-582550 of 06-25251465

Deze digitale nieuwsbrief van Nationaal Park Dwingelderveld verschijnt minimaal vier keer per jaar.

Met medewerking van: Henry Wolbrink, Wim Meijberg, Sanne van Gemerden, Gina Bisschop en Albert Henckel.

Samenstelling en eindredactie: Renate Sanders

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich afmelden.