Ruiter- en menroutes in het Dwingelderveld

SK-PS-RUITERROUTE-DRENTHE-05981 - kopie

Nationaal Park Dwingelderveld is een gastvrij gebied voor recreanten met paarden. Er liggen met borden gemarkeerde ruiter- en menroutes met een totale lengte van 57 kilometer.

Ook buiten het Dwingelderveld ligt nog eens 13 kilometer aan paardenroutes. Een klein deel hiervan is ruiterpad en niet geschikt voor mencombinaties. Ook buiten het Nationaal Park liggen delen van de routestructuur. De paden sluiten aan op de routes die beschreven staan in de gids "Men- en ruiterroutes Drenthe". In het Nationaal Park is het de bedoeling dat ruiters- en menners uitsluitend gebruik maken van de aangegeven routes.

Download nieuwe overzichtskaart paardenroutes

SK-PS-RUITERROUTE-DRENTHE-02181 - kopieIn het vroege voorjaar van 2018 zijn vele vrijwilligers i.s.m. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten aan de slag geweest om nieuwe dagroutes uit te zetten.

Vanaf diverse parkeerplaatsen, zoals bij het bezoekerscentrum Ruinen (Benderse 22, 7963RA Ruinen) en bij de Natuurpoort Spier (P-trailer parkeerplaats Spieregerweg) en vanaf de P-plaats Oude Hoogeveense Dijk via Dwingeloo, kan gestart worden. Download hier folder over de paardenroutes Dwingelderveld. (pdf, 15 MB) Mocht u onduidelijkheden tegenkomen of beschadigde routes of borden, laat het ons weten per mail

20180328_120910Nieuw zijn de ruiterroutes in het Lheederzand. Deze zijn met een blauw-groene streepjeslijn aangegeven. Recreanten mogen in het gebied niet afwijken van de paden. Ook mogen paarden niet aan de randen van veentjes gedrenkt worden, om te voorkomen dat kwetsbare oeverplanten beschadigd worden.

Alle ruiter- en menroutes in Drenthe zijn ook beschikbaar via www.buitenrijden.nl
Kraloerheide DV