Spieker Lhee


Net buiten Lhee, bij paddestoel ANWB-21267, staat een verwijsbordje naar de ‘spieker’. Een spieker is een middeleeuwse opslagplaats van graan en andere producten. In die tijd verbouwden de boeren rogge, gerst, en haver, maar ook tuinbonen, erwten en vlas. Boeren in die tijd betaalden hun belastingen aan de heerser, de bisschop van Utrecht, veelal in natura. In de spieker werden de ‘belastingen’ bewaard.

lhee_spiker-verkleind

Historische foto van de spieker (op de achtergrond) in Lhee...

Het woord spieker is afkomstig van het Latijnse woord ‘spica’, wat aar betekent. Archeologen uit Groningen hebben in 1954 de fundamenten van de spieker teruggevonden en hersteld. Het is het enige overblijfsel van een dergelijk bouwwerk in Drenthe. De fundamenten zijn waarschijnlijk de laatste resten van de kelder van een houten, torenachtig gebouwtje. Tijdens de opgraving vonden de archeologen scherven uit 1200 na Christus; het gebouwtje stamt dus uit die tijd. De boerderijen in die tijd waren al knap groot, zo’n 30 bij 13 meter. In feite was de grondvorm van de huidige boerderijen in Oost-Nederland toen al bepaald.

Stuifzand onttrekt laatste resten aan het oog

De spieker werd al in de Middeleeuwen gesloopt, waarna stuifzand zelfs de laatste resten aan het oog onttrok. Na de opgraving zijn de fundamenten verstevigd en opengesteld voor publiek. In landen als Spanje en Portugal vormen spiekers nog steeds onderdeel van het landschap en worden nog steeds gebruikt voor de opslag van graan en andere producten.
U kunt dit oude stukje Lhee vrij bezoeken. Meer informatie leest u op het paneel ter plekke.

cultuurhistorie-spieker-lhee

Middeleeuwse fundamenten van de Spieker in Lhee