Startpunten

Waar begin ik met mijn Dwingelderveld ontdektocht?

Het Dwingelderveld is een goed bereikbaar. Het ligt langs de A28 tussen de afslagen Ruinen en Spier aan de ene kant en de Drentsche Hoofdvaart van Ansen tot Dwingeloo aan de andere kant. Er ligt een uitgebreid netwerk van wegen, fiets- en wandelpaden. Het openbaar vervoer is buiten de hoofdroutes schaars. De dichtst bijzijnde treinstations zijn Hoogeveen (8 km op de fiets naar Kraloo) of Beilen (3 km op de fiets naar het Terhorsterzand).

fietsen Karin-Broekhuijsen_BRL2720
familiepad Karin-Broekhuijsen_BRL0837

3 toegangspoorten

Om de druk op kwetsbare natuurgebieden te voorkomen en je een topbeleving te geven, zijn er drie grote startpunten voor je bezoek. Je vindt hier informatie, wandel- en fietsroutes en horeca.

  • Bezoekerscentrum Nationaal Park bij Ruinen. Vanuit Friesland (A32) neem de afslag Meppel Noord. Volg verder de N375 naar Ruinen en vanaf daar de bordjes bezoekerscentrum. Vanaf Groningen of Zwolle, volg de A28 tot de afslag Ruinen. Ga daar richting Pesse en volg verder de bordjes bezoekerscentrum. Kom je om te fietsen, dan kun je ook parkeren bij het fietstransferium Buitencentrum de Poort van Ruinen, Kloosterstraat 12.
  • Natuurpoort Dwingeloo Je kunt ook starten in Dwingeloo. Hier Beleef je de Ruimte. Fietsers kunnen parkeren op een van de parkeerplaatsen in het dorp. Fietsen kun je huren bij Reiber aan de Brink.  Kom je wandelen dan kun je starten bij de Natuurpoort, Anserpad 2 of bij het voormalig planetron, Drift 11
  • Natuurpoort Spier. Direct vanaf de A28, afslag Dwingeloo (op de blauwe ANWB borden ook aangegeven als Nat.Park Dwingeldereld) vind je een grote parkeerplaats (P Oude Postweg) en horeca (Boslounge) met informatievoorziening op Natuurpoort Spier.
telescoop picknick Karin-Broekhuijsen_BRL2681

Overige startpunten

Wil je rustig wandelen of fietsen, dan zijn er ook nog minder drukke startpunten, waar je je bezoek kunt starten.