Digitale Nieuwsbrief najaar 2018


NP16092601-Header Dw Veld Nieuwsbrief

Nieuws en achtergronden uit Nationaal park Dwingelderveld

Niet veel schade door droogte voorjaar en zomer

De langdurige droogte van afgelopen voorjaar en zomer heeft nauwelijks effect gehad op de natuur in het Dwingelderveld. Toch hadden eiken in het voorjaar wel last van rupsenvraat. Veel eiken waren kaalgevreten en moesten hun reserves aanspreken om voor een tweede keer blad aan te maken. Ook kraai- en struikheide – leden onder de droogte.

Lees verder

Bosbeheer in het Dwingelderveld – Ter Horsterzand

Staatsbosbeheer is begonnen met onderhoud van het bos op het Ter Horsterzand en het noordelijk deel van het Dwingelderveld. Door het kappen van de lariksen krijgen de overgebleven inheemse soorten meer ruimte. De werkzaamheden duren enkele weken waarbij vooral Japanse lariksen worden gekapt. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden begin oktober afgerond.

Lees verder

Ecoduct

Meer ruimte voor dieren op weg naar ecoduct maken

De komende weken wordt aan de oostzijde van het Dwingelderveld, tussen het heideveld en het ecoduct over de A28 ruimte gemaakt in een dicht bos met fijnsparren en Japanse lariksen. Hierin wordt een aantal bomen gekapt, zodat dieren van het ecoduct gebruik blijven maken.

Lees verder

Meer variatie door kap in eenvormig bos

Staatsbosbeheer gaat bij het Familiepad aan het Achter ’t Zaand, in een bos met jonge grove dennen meer variatie aanbrengen. Dit bos is aangeplant rond 1970. Er staan allemaal bomen van dezelfde soort en leeftijd. Hier wordt een aantal bomen gekapt. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor de aanwezige inlandse eiken en kan de spontane bosontwikkeling verder op gang komen. Zo ontstaat er een gevarieerde overgang tussen bos en open heide.

Lees verder

Tuinplanten en streekproducten op Tuin- en smaakmarkt Dwingelderveld

Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld wordt komende zondag 30 september de jaarlijkse tuin- en smaakmarkt gehouden. Deze kleinschalige markt bestaat uit kramen met tuinplanten, kunst, tuindecoraties, ijs, jam, honing en andere lekkernijen. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er leuke activiteiten en bezienswaardigheden aan de Benderse 22 in Ruinen. Toegang tot de markt en parkeren is gratis.

Lees verder

Schapendrijven

Nationaal kampioenschap schapendrijven in Dwingelderveld

Een geweldig leuk evenement. Zo kan het Nationaal Kampioenschap schapendrijven worden omschreven, dat begin september twee dagen lang in het Dwingelderveld werd gehouden en werd georganiseerd door de stichting Het Drentse Heideschaap en de Border Collie Club Nederland.

Lees verder

Voortuin bezoekerscentrum

Entreepartij bezoekerscentrum wordt weer pareltje

De "voortuin" van het bezoekerscentrum ligt er binnenkort weer mooi bij. Dan komt er een eind aan een periode waarin het gebiedje links van de oprit naar het bezoekerscentrum  wat minder fraai oogde, doordat het werd gedomineerd door riet, gras en andere planten die de heide verdringen..

Lees verder

Wespen gevlogen - Vogelkijkhut Davidsplassen weer open

De Vogelkijkhut aan de Davisplassen is weer toegankelijk voor vogelaars. De ruimte is meer dan zes weken afgesloten geweest. Er zat een wespennest dat niet opgeruimd kon worden, omdat het in een vrijwel onbereikbaar deel  van de hut zat.

Lees verder

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief van Nationaal Park Dwingelderveld verschijnt minimaal vier keer per jaar.

Met medewerking van: A. Henckel en H. Kruk (Staatsbosbeheer), G. Fieten, R. Sanders, Beheereenheid Zuidwest-Drenthe (Natuurmonumenten), en A. Kerssies (St. Drents Heideschaap).

Samenstelling en eindredactie: Axel Wiewel.

Wilt u deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich op deze pagina afmelden.